Pridaj recept a vyhraj
Recepty na domáci chlieb a informácie o domácich pekárňach chleba

         Chlieb, chlebík, chlebíček! Kto by ho nemal rád? V obchode nájdeme veľa druhov chleba, čierny chlieb, ražný chlieb, zemiakovy chlieb. Každý chlieb má svoju typickú vôňu a chuť. Ale iba jeden chutí najlepšie, a to pravý domáci chlieb. Stránka chleba.sk Vám prináša množstvo receptov na pečenie domáceho chleba, informácie o domácich pekárničkách a zmesiach na pečenie chleba. Prekvapte seba i Vašich blízkych a upečte si vlasný domáci chlieb!

 Chlieb faraónov

Kategória: Recepty na exotický chlieb
Dátum pridania: 01.03.2009
Pridal: Petruška


Na prípravu potrebujeme:
500 g hrubej múky
15-25 g droždia
3 lyžice vlažnej vody na kvások
1 lyžica olivového oleja
160-200 ml vlažnej vody zmiešanej 1:1 s mliekom
5 lyžíc horúcej vody na sušené paradajky
cca 5 ks sušených rajčín (napr. naložených v olivovom oleji)
½ – 1 lyžica hrubej soli podľa chuti


Postup:

Droždie rozdrobíme do vlažnej vody a necháme rozpustiť na teplom mieste.

Do misy preosejeme hrubú múku, pridáme kvások, olivový olej, soľ a podľa potreby, po častiach primiešavame vlažnú vodu zmiešanú s mliekom. Do dobre premieseného cesta pridáme nakrájané sušené paradajky a ešte raz prepracujeme a vytvarujeme bochník. Povrch potrieme olivovým olejom a necháme nakysnúť na teplom mieste kým sa objem zdvojnásobí.

Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí a vytvarujeme placky vysoké približne pol centimetra. Poprášime múkou a necháme ešte cca 20 min kysnúť. Pečieme v predhriatej rúre pri 230 °C asi 10-12 minút. Placky sa nafúknu a majú zlatavú farbu. Hneď po upečení dáme placky na čistú utierku a pierkom potrieme vodou. Prikryjeme ďalšou utierkou a necháme tak 5-10 minút zmäknúť.

Chlieb je chutný aj bez sušených rajčín.

Podobné recepty z tejto kategórie:


Bylinkový chieb v kvetináči
Chlieb pečený v rúre: Je to dobrý a voňavý chlieb v netradičnej forme..
Taliansky chlieb so sušenými paradajkami a chrumkavou kôrkou
Chleby sa môžu jesť teplé, alebo opečené a navrchu nastrúhaný Mozzarella syr, alebo aj s iným syrom, ktorý sa dobre rozpúšťa.
Maďarský chlieb
Chlieb pečený v rúre: Recept na Maďarský chlieb
Pane, základný sedliacky chlieb z Talianska
Chlieb je výborný v ten deň keď sa piekol pomastený maslom alebo ako príloha k rôznym pokrmom. Deň starý chlieb je vynikajúci na prípravu Bruschetta a Crostini.
Turecký chlieb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Chlieb pečený v rúre: Recept na chlieb turecký, chlieb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Španielsky syrový chlieb
Chlieb pečený v rúre: ideálne zpracovanie zvyšku tvrdých syrov
Taliansky chlieb Pagnotta - recept na prípravu chleba
Tradičný taliansky chlieb s tvrdou kôrkou, ktorý sa výborne hodí k syrom, tiež sa hodí ako toastový chlieb, alebo len natretý maslom.
Francúzsky chlieb so slaninou z domácej pekárne
Chlieb pečený v pekárni: Na slaninový chlieb už nie je treba nič natierať, je výborný i samotný.
Recept na cuketový chlieb
Recept na cukinový chlieb s vlašskými orechmi a ďatlami.
Recept na chutné domáce rožky
Čo takto skúsiť upiecť si doma pravé nefalšované rožky? Nie je to síce chlieb, ale dobré rožky potešia každú gazdinku.
Chlieb Pide z Turecka
V Turecku sa Pita volá PIDE a podáva sa tak ako pizza s rôznym mäsom, zeleninou a niekedy aj s vajíčkami ...pokrmy nazývané Lahmacum. Verziu ktorú som poslala sa tradične podáva počas sviatku Ramadan.
Chlieb Pita z Grécka
Tento Pita plochý chlieb nemá kapsu a tým sa líši od arabského typu Pita chlieb. Podáva sa trochu zohriaty obvykle potretý olejom a ogrilovaný k rôznim pokrmom, alebo sa do neho balí (zamotá) Gyros alebo Souvlaki.
späť<<
Developed by J&D MEDIA, EU Pravidlá ochrany osobných údajov | Počet návštevníkov: 1975180 | Posledná aktualizácia stránky: 26. 12. 2010