Pridaj recept a vyhraj
Recepty na domáci chlieb a informácie o domácich pekárňach chleba

         Chlieb, chlebík, chlebíček! Kto by ho nemal rád? V obchode nájdeme veľa druhov chleba, čierny chlieb, ražný chlieb, zemiakovy chlieb. Každý chlieb má svoju typickú vôňu a chuť. Ale iba jeden chutí najlepšie, a to pravý domáci chlieb. Stránka chleba.sk Vám prináša množstvo receptov na pečenie domáceho chleba, informácie o domácich pekárničkách a zmesiach na pečenie chleba. Prekvapte seba i Vašich blízkych a upečte si vlasný domáci chlieb!

 Pane, základný sedliacky chlieb z Talianska

Kategória: Recepty na exotický chlieb
Dátum pridania: 31.05.2009
Pridal: Janulka


Na prípravu potrebujeme:
Kvások ( 1 hrnček = 250 ml ):
1 lyžička sušených kvasníc alebo 10g čerstvých kvasníc
1 hrnček obyčajnej múky polohrubej
2 lyžičky medu
3 hrnčeku vlažného mlieka

Cesto:
450 g obyčajnej polohrubej múky
1 lyžička sušených kvasníc alebo 10 g čerstvých kvasníc
2 1 lyžičky soli


Postup:

Kvások :

Zmiešať mlieko s medom a so 3 lyžicami vlažnej vody. Posypať povrch kvasnicami a zmiešať ich do tekutiny. Nechať stáť na vlhkom mieste bez prievanu a nechať vykysnúť. Ak kvasnice nekysnú za 5 minút tak začať znova. Pridať múku zamiešať všetko na hustú pastu. Prikryť voľne mikroténovým vrecúškom a nechať stáť pri izbovej teplote do druhého dňa.

Cesto :

Kvások posypať kvasnicami. Pomocou špičkami prstov rozdrobiť kvások ich stlačením. Postupne pridávať 1 hrnček vlažnej vody a spojiť ju s kváskom. Zamiešať do vnútra soľ a múku. Znova pomocou prstov premiešať, až sa všetko spojí v mäkké cesto.

Vyklopiť cesto na trochu pomúčenú dosku a miesiť ho asi 10 min. , až sa stane hladkým a pružným. Vložiť cesto do ľahko olejom potretej misy a to prikryť navlhčenou a vyžmýkanou utierkou. Nechať na vlhkom mieste bez prievanu kysnúť 1-1 1 hodiny, alebo až sa zdvojnásobí v objemu. Pomocou päste zbúrať cesto dole, vyklopiť ho na ľahko pomúčenú dosku a miesiť ho 1-2 min. do hladka.

Rozdeliť cesto na dve časti a vytvarovať z nich dva guľaté bochníky. Trochu ich sploštiť a položiť na ľahko olejom vymastený a múkou vysypaný plech. Ostrým nožom alebo žiletkou narežeme na vrchu asi 7 mm hlboký vzor krížom krážom. Ľahko posypať múkou.

Prikryť znova utierkou a nechať vykysnúť 40 min. alebo až keď sa znova zdvojnásobí v objemu. Zohriať rúru na 220°C. Upiecť bochníky chleba tak 30-350min., alebo až kým chlieb znie duto, keď sa na spodok zaklope prstom. Preložiť chlieb na mriežku a nechať vychladnúť.

Pane Toscano je rovnaký chlieb, ale bez pridanej soli.

Podobné recepty z tejto kategórie:


Bylinkový chieb v kvetináči
Chlieb pečený v rúre: Je to dobrý a voňavý chlieb v netradičnej forme..
Taliansky chlieb so sušenými paradajkami a chrumkavou kôrkou
Chleby sa môžu jesť teplé, alebo opečené a navrchu nastrúhaný Mozzarella syr, alebo aj s iným syrom, ktorý sa dobre rozpúšťa.
Maďarský chlieb
Chlieb pečený v rúre: Recept na Maďarský chlieb
Turecký chlieb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Chlieb pečený v rúre: Recept na chlieb turecký, chlieb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Španielsky syrový chlieb
Chlieb pečený v rúre: ideálne zpracovanie zvyšku tvrdých syrov
Taliansky chlieb Pagnotta - recept na prípravu chleba
Tradičný taliansky chlieb s tvrdou kôrkou, ktorý sa výborne hodí k syrom, tiež sa hodí ako toastový chlieb, alebo len natretý maslom.
Francúzsky chlieb so slaninou z domácej pekárne
Chlieb pečený v pekárni: Na slaninový chlieb už nie je treba nič natierať, je výborný i samotný.
Recept na cuketový chlieb
Recept na cukinový chlieb s vlašskými orechmi a ďatlami.
Recept na chutné domáce rožky
Čo takto skúsiť upiecť si doma pravé nefalšované rožky? Nie je to síce chlieb, ale dobré rožky potešia každú gazdinku.
Chlieb Pide z Turecka
V Turecku sa Pita volá PIDE a podáva sa tak ako pizza s rôznym mäsom, zeleninou a niekedy aj s vajíčkami ...pokrmy nazývané Lahmacum. Verziu ktorú som poslala sa tradične podáva počas sviatku Ramadan.
Chlieb Pita z Grécka
Tento Pita plochý chlieb nemá kapsu a tým sa líši od arabského typu Pita chlieb. Podáva sa trochu zohriaty obvykle potretý olejom a ogrilovaný k rôznim pokrmom, alebo sa do neho balí (zamotá) Gyros alebo Souvlaki.
Švédsky šťavnatý kukuričný chlieb
Chlieb pečený v rúre: Nevídaný šťavnatý chlieb zo švédskej kuchyne s obsahom kukurice.
späť<<
Developed by J&D MEDIA, EU Pravidlá ochrany osobných údajov | Počet návštevníkov: 1959127 | Posledná aktualizácia stránky: 26. 12. 2010